Sculpter du pagerank uden at vide det?

Sculpter du pagerank uden at vide det

Når du linker fra din forside til dine undersider, sendes pagerank fra forsiden til undersiderne. Noget mange ikke er opmærksomme på.

En sides Pagerank er således både bestemt af den pagerank der flyder fra de andre interne sider, såvel som fra eksterne kilder (links ind til undersiden ude fra)

Er du ikke opmærksom på den interne linkstruktur på dit website, kan du komme til at sculpte din pagerank uhensigtsmæssigt.

Link bredt og opnå lige fordele for alle undersiderne

Linker du fra alle sider på kryds og tværs internt, vil alle dine sider have samme udgangspunkt for ranking i Google dvs ingen af dine undersider forfordeles af din interne pagerank og det vil være andre faktorer, der er med til at bestemme placeringerne i søgemaskine resultaterne.

Er det hensigtsmæssigt ?

Stil dig selv spørgsmålet ”Er alt på dit website lige vigtigt?”

Svaret er næppe ja.

Link mest til det vigtigste undersider og fordel intern pagerank

Linker du derimod mest til de sider, som er vigtigste, opnår de også mest intern pagerank og dermed forbedrede muligheder for at ranke høje i søgemaskinerne.

Undersøg hvordan du linker interne i Google Webmaster tools

Du kan se antallet af interne links til hver underside i Googles webmaster værktøj og dermed ofte se en sammenhæng imellem de undersider der har gode resultater i søgemaskinerne og det modsatte.

Undersider med mange interne links har ofte bedre placeringer.

Se eksempel:

Pagerank og interne links

Et andet værktøj til at få overblik over den interne linkning på et website, er siteliner.

Linker du bredt, vil du få karakteren 100 hele vejen ned.

Des færre interne links til en underside des lavere karakter.

Sådan kan du linke intelligent internt

En strategi er at benytte såkaldt linkbait.

Noget content, der er så godt, at andre vil linke til det helt automatisk.

Det kan være en side med et test, download af et gratis program / app osv.

Se selve undersiden med linkbait på, vil være uhensigtsmæssig at få dine potentielle kunder ind på i første omgang og den vil formentlig også være en dårlig landingspage samt svær at optimere til et fokus søgeord.

Derfor gør du ganske enkelt det, at du kun linker fra din linkbait side til en af dine sider du ønsker høj rankng på, dermed flyder stort set alt pagerank videre til den valgte side = bedre mulighed for høj ranking.

Linkede du bredt ud fra din linkbait side, ville det gavne hele websitet, men ikke give mulighed for at booste et enkelt site opad.

Brug strategien uden linkbait sider

Du kan allerede nu se nærmere på, hvilke af dine undersider der har mange og stærke indgående links ude fra.

Er de sider nødvendige at linke bredt fra? Vil det gavne kunden, at der er adgang til ALLE dine undersider fra netop de sider, eller kan du med fordel fjerne dele af de interne links og dermed sende mere pagerank videre til specifikt udvalgte undersider ?

Du kan i Google analytics få et overblik over hvad folk har klikke på af links på hver eneste underside.

Der er tale om brug af beta værktøjet under indhold og ”In-Page analytics

Se hvis ingen nogensinde har klikket på halvdelen af dine interne links og dele af de sider ikke er noget du egentlig behøver høj ranking på, ja så kan du med fordel fjerne de links og dermed flowe mere intern pagerank til de resterende sider.

Metoden kan også benyttes til at højne din usability på websitet.

I din hovedmenu, vil du muligvis se, at et af dine links måske aldrig klikes på – hvorfor så have det der ? Hvis det ikke er for at flowe intern pagerank, så overvej om et andet link ikke kunne være bedre -eller fjern det ganske enkelt.