Faldgruber ved SEO investering

I denne artikel ser vi nærmere på, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du overvejer at investerer i søgemaskineoptimering for din virksomheds onlinedel.

Artiklen er til dig, der ikke har indgående kendskab til SEO og overvejer at se nærmere på området i 2014.

Min daglige gang på Aminos iværksætter forum, har gang på gang vist mig, at fejlinvesteringer i SEO ofte bringer problemer med sig, der kan være så alvorlige, at det helt truer virksomhedernes eksistens på nettet.

Hvad er det du vil opnå

Det er vigtigt, at du fra første spadestik, gør dig klart, hvad formålet med din henvendelse til et SEO firma er. Hvilket udfald ønsker du kortsigtet og langsigtet ?

Er det generel bredere synlighed online eller kun bedre placeringer i Googles organiske resultater ?

Ønsker du fokus på bestemte udvalgte søgeord og hvor har du data fra, der understøtter opfattelsen, at det er netop de søgeord, der er de mest effektive og økonomisk fornuftige, at investere penge i ?

Gætter du dig frem, eller har du konverteringsdata fra f.eks. Google analytics, der understøtter dit valg af søgeord ?

Meget ofte vil det være bedst, at bede et SEO firma finde de søgeord, der vil give flest henvendelser, frem for selv at gætte dig frem og dermed måske igangsætte en optimering i den forkerte retning. Vælger du de forkerte søgeord, kan store dele af arbejdet endte som ”spildt arbejde” og i visse tilfælde kan det udførte arbejde betyde direkte fald i din omsætning.

Det mange gør forkert

Rigtig mange sætter sig en lille smule ind i hvad begrebet søgemaskineoptimering dækker over og indser hurtigt, at det vil være en stor fordel at få en SEO konsulent med ind over projektet.

Pengene er små og derfor fokuseres ofte kun på øget placeringer i Googles organiske søgeresultater og endda kun på ganske få udvalgte søgeord.

Meget typisk misforstås hele SEO begrebet og det bliver synonym med linkbuilding.

Netop den tilgang til SEO har fået en del firmaer til at tilbyde løbende linkbuilding på abonnement.

Her bygges links hver måned med udgangspunkt i f.eks. 10 søgeord for Kr. 2.000,00 pr. måned.

Pakkerne er populære blandt iværksættere, da de er meget håndgribelige og udgiften spredes ud over året.

Det uheldige ved løsningen er desværre, at linkbuildingen køres på samlebånd hos leverandøren og ansvaret for søgeord og alt andet mht søgemaskineoptimering er overladt til dig selv.

Sådan bør du ikke gøre

Køber du en linkbuilding service bør du sørge for, at din hjemmeside allerede er SEO optimeret onpage. Du bør inden linkarbejdet får fokus allerede sørge for at den base der linkes til, er optimalt sammensat, så de links du får giver de resultater du ønsker.

Et dårligt optimeret website vil ikke få samme gavn af links og du spilder dine penge.

Du kan investere nok så mange penge i linkbuilding uden at se de ønskede resultater, hvis resten af de elementer der indgår i SEO ikke allerede er på plads.

Forudsætter vi, at din hjemmeside allerede er SEO optimeret, kan linkbuilding service være en fornuftig og god investering.

Her skal du dog være opmærksom på, at du i langt de fleste tilfælde får nøjagtigt det du betaler for og er du ikke opmærksom, kan det på sigt ende med at blive en meget uheldig investering.

Google ser på en hjemmesides samlede antal links og forsøger at gennemskue om der er anvendt brugeroprettede links, altså links som ikke er kommet naturligt fordi siden indeholder gode informationer andre automatisk finder det interessant at nævne i et link.

Linkbuilding er ofte ikke naturlige links og en af de metoder Google bl.a. anvender til at spotte de unaturlige links på, er ved at se på hvilke søgeord, der anvendes i de indgående links.

Er der en overvægt af links med samme søgeord, kan det medfører en straf, som fjerner hjemmesiden i de organiske søgeresultater på netop de overoptimerede søgeord.

Køber du en linkbuilding service på autopilot, hvor der hver måned laves links med bestemte søgeord, vil din hjemmeside stille og roligt oparbejde en overvægt af links med de udvalgte ord.

Forestiller vi os, du anvender nævnte pakke med 10 søgeord pr. måned, vil du efter et år allerede begynde at være på vippen til en mulig straf, hvis du ikke selv har sørget for at skabe andre links uden de anvendte søgeord i titler og anchors.

Se det er ganske få, der også selv arbejder med linkbuildingen. Hvorfor skulle man også det, et firma er jo betalt for at gøre det.

Netop her går det galt

Lader du linkbuildingen kører på autopilot i mange måneder uden at ændre fokuserede søgeord, får du med andre ord en backlinkprofil, der før eller siden vil betyde stor sandsynlighed for en straf fra Google.

Derfor skal du selv sørge for, at skifte de søgeord ud, som anvendes.

Sørg for at fokus ord ændres efter max. 3 måneder og ændres, så den samlede linkprofil kommer til at se naturligt ud.

Var alle links ind til din hjemmeside naturligt skabt, ville der være meget stor variation i de ord, der linker ind og det ville være fra en stor variation af linktyper.

Typisk vil link titler som ”klik her”, ”læs mere” ”besøg hjemmesiden” og brand relaterede titler have langt støre andel i backlinkprofilen.

Links uden anchors og nofollow links vil også være en større andel og derfor bør du selv sørge for, at de links der skabes netop kommer til at se ud på den måde.

Billige linkpakker fra udlandet

Ofte ses spørgsmål fra iværksættere her på Amino om anvendelse af billige internationale firmaer i processen.

Det eneste jeg har af kommentar på det punkt er:

– Vil det være naturligt at en vinduespudser fra Vejle, har mange links fra indiske blogs ?

Så behøver vi vist ikke forklarer nærmere – hold dig fra det.

SEO er ikke = linkbuilding

Meget ofte oplever jeg den opfattelse, at SEO = linkbuilding.

Det er helt forkert.

Linkbuilding er en del af SEO, men andre dele af SEO er mindst lige så vigtige for at opnå gode solide resultater.

Er din hjemmeside ikke optimeret til de søgeord du stiler efter høje placeringer på, vil gavnen af kvalitets links være langt mindre.

Det samme er tilfældet med omvendte fortegn.

Derfor bør du ikke kun fokuserer på links.

Se langsigtet på SEO indsatsen og invester i brede løsninger, der optimerer både onpage og offpage, det vil langsigtet give dig det bedste resultat.

Husk nu også endelig, at offpage SEO også bør inkluderer sociale signaler og ikke KUN links, fra artikler eller kataloger.

Sådan kan du gøre – en simpel SEO strategi

En SEO strategi kunne se således ud:

1: Professionel konverteringsorinteret søgeordsanalyse

2: Onpage SEO optimering

3: Offpage SEO optimering

4: Videre optimering med konverterings fokus. f.eks. A/B splittests på design elementer.

Har du et beskedent budget, vil det være hensigtsmæssigt i første omgang at få hjælp fra en kyndig SEO konsulent til at få foretaget en konverteringsorienteret søgeordsanalyse.

Det behøver ikke koste mere end omkring 3.000 kroner.

Med søgeordsanalysen, har du grundlaget for at få onpage optimeret din hjemmeside, så den udsender harmoniske signaler med fokus på netop de søgeord, der giver flest henvendelser.

Selve onpage optimeringens pris afhænger meget af, hvor stort et website der er tale om (antal undersider) og hvilke mangler der ved udgangspunktet findes.

I mange tilfælde (meget ofte) vil det være nødvendigt at omformulere mange af teksterne og tilføje nye undersider samt mere tekst.

Selve designet og koderne, kan i vise tilfælde også være nødvendigt, at tilrette.

Herudover ligger arbejdsopgaverne i at optimerer de forskellige onpage elementer, som anvendes af søgemaskinerne – det er rigtig mange og over 200 elementer anvendes på nuværende tidspunkt, hvoraf mange af dem er onpage.

Offpage optimeringen bør have fokus på links og sociale signaler samt bred synlighed på nettet.

Her kan nævnes anvendelse af Google + firmaprofil (før kendt som Google places), Facebook, forum aktivitet, pressemeddelelser, blogging, infografik, informationsportaler, linkbait, viral markedsføring (videoer) osv.

Her bør du ikke stoppe, men konstant arbejde videre med indholdet og brugeroplevelsen på din hjemmeside.

Du bør teste forskellige variationer af din hjemmesides design og tekst formulering, for at optimere antallet af henvendelser bedst muligt.

Simple ændringer kan have enorm forskel.

En rød købs knap, som udskiftes med en grøn, kan f.eks. ofte ændre antallet af konverteringer med mange procent og det er bestemt hensigtsmæssigt at have fokus her også.

Læs også om mulighederne med Google ADs